A fiatal, Makovecz-tervezte makói Hagymatikum fantasztikus szaunáival,

a gyulai Almássy-kastély kertjében elterülő gyógyfürdő, az orosházi az egykori Maros holtágakból tavakká szelídült környezetben, és a fürdő múltját bemutató, szép kilátást nyújtó toronnyal képviseli a határmenti fürdővárosok magyarországi részét. A partiumit pedig a romániabeli egykori fürdőparadicsom, Buziásfürdő és a hegyek közt pihenést nyújtó, és negatív ionok frissítő hatását nyújtó Mennyháza. Ez az öt gyógyfürdő a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében azon fáradozik, hogy a vendégeket ne "elszipkázzák" egymás elől, hanem egymás értékeit ajánlják nekik.

Makót a Makovecz Imre tervezte épületeivel (Makovecz-túrák) és az év elején megnyílt Hagymatikumával nem kell bemutatnunk már. Akinek szerencséje volt, és szezonban kipróbálhatta a hagymaformákat idéző egyedi fürdőben a gyógyvizet, a szolgáltatásokat, a jobbnál jobb szaunákat, az talán élvezhette a frissen létesített Kalandparkot is.


A horgászást szeretőknek igazi paradicsom az orosházi gyógyfürdő, mert míg a fürdőzést, csúszdázást esetleg jobban kedvelő családtagok csobbangatnak a medencékbe, addig a vérbeli horgász meg kifoghatja a vacsorát, a pontyot, a keszeget vagy talán a kárászt, sőt akár a horgászengedélyt is megveheti a helyszínen. Az esti sétákat, a csendet, a kuvik rikoltását, a vadkacsa vészt jelző hangját élvezni akarók az éjszakai, autózajmentes várost, Gyulát válasszák, és a vár közelében szálljanak meg (a Hunguest Hotel Erkel fedett résszel össze is van kötve a gyógyfürdővel). A vendégek nappal gyógyfürdőzés, úszás és szaunázás közben a kinti fürdőmedencéknek helyt adó arborétumot csodálják meg, ahol Erkel Ferenc Bánk bánja megszületésének "szemtanúját", az öreg fatörzset is megláthatják.
E három, strand-, élmény- és gyógyfürdő mindegyikét érdemes kipróbálni, hiszen mindegyik valami különlegességben tér el a másiktól. Ám egyben megegyeznek: vétek lenne bármelyiket is kihagyni pihenésünk során. Makón ráadásul ott a színház a Hagymaházban, Gyulán Európa egyetlen épen maradt téglavára, Erkel szülőháza, sé még sorolhatnám a gazdag fesztiválprogramok mellett.

Aki kíváncsi a partiumi részre is, az már Makón szerezze be a fürdő szomszédságában lévő Torinform irodában a háromnyelvű (magyar, román, angol) SpaTour című kiadványt, vagy töltse le internetről (www.spatour.hu), ami a kevésbé ismert két romániai fürdőt is bemutatja a magyar fürdőnagyvárosok mellett pihenésre, wellnessezésre csábító fotókkal.

A hét kilométer hosszan elhúzódó Mennyháza (Moneasa) jó száz kilométerre Arad megyében, ritka szépségű környezetben várja vendégeit. A Hotel Park három csillagos szálló 60fokos szaunája és például mozgásszervi megbetegedésekre jótékony hatást kifejtő gyógyfürdője után vagy akár előtt hangulatos kirándulásokat lehet tenni a városkát szorosan közrezáró Béli-hegység turistaösvényein, útjain. Megnézhetjük, míg az enyészeté nem lesz, ha valaki gyorsan meg nem veszi az örökösöktől a „a magyar turizmus atyjának”, Czárán Gyulának a házát. A temetőben még ma is ott a nemzeti színű szalag a sírján, hiszen nagy tiszteletnek örvend: útépítői, barlangkutatói és szakírói tevékenysége mellett negyed évszázadon át a Bihar-hegység turisztikájának a kiépítésén dolgozott, saját költségén.
Mennyházából, ha szép úton szeretnénk eljutni Buziasra (Buzia?), akkor igaz ugyan, hogy180 körüli kilométernyire kell vállalkoznunk, de útközben megcsodálhatjuk a dreznai várat, megtölthetjük kulacsunkat Mocréanál, Seleus előtt kénes, szénsavas forrásvízzel. Akár fel is kapaszkodhatunk a meredek hegyoldal tetején szomorkodó világosi várhoz, hogy megszemléljük, hol is tettük le a fegyvert 1849-ben, mert Világos császárhű maradt. Păulişnál, Arad közelében megállhatunk helyi bort venni, de véletlenül se fizessünk forinttal, mert úgy csak nem ötven százalékkal kell többet adnunk a különben finom ménesi nedűért. Lippa várát elhagyva nézhetjük meg "a tüzes trón városá"-t, Temesvárt: Dózsát itt égették meg. De Temesváron találjuk a magyarok által Hunyadi-kastélynak becézett épületben Románia legnagyobb madár és -tojás gyűjteményét, sőt a legnagyobb lepkegyűjteményét is. Itt találkozunk még az ide, a mocsárvilágba száműzött Bolyai János és az itt született Klapka György emlékével is.

Temesvártól a közel 30 kilométerre lévő Buziásra a temesváriak is szívesen átugornak, főleg nyáron, amikor a gyógyfürdőpark egykor szebb világot látott épületei között, gyönyörű környezetben pihennek meg a szürke hétköznapok hajszája után egy-egy korsó sört kortyolgatva. A buziási természetes gyógyforrásokat kádban, orvosi rendelvényre lehet kipróbálni többek között a szívbetegségek, a központi idegrendszer rendellenességi esetén.
Innen szűk másfél óra alatt lehet visszaérni Makóra, majd nagyjából két óra alatt Budapestre. Érdemes legalább 1-1 napot szánni mindegyik helyszínre, ha "csak" fürdeni akarunk. Ételkülönlegességeket a makói Szent Gellért Borházban illetve a két romániai település Hotel Park éttermében élvezhetünk mind Buziáson, mind Mennyházán, feltéve a koronát határmenti barangolásunkra. Ha meg épp Toroczkóra tartunk, akkor a teljesen útba eső Mennyházától még jó 180 km körüli út van előttünk. Kalandra fel!

Bodrog Beáta

EVEZÉS, KULTÚRA, GASZTRONÓMIA 3 folyón


Aki eddig csak vágyakozva gondolt az evezésre, de nem mert, vagy nem tudott belevágni, annak most eljött az ideje, akár családdal jön, gyerekekkel, akár barátokkal, akár munkahelyi kollegákkal, csapatépítésre. Tiszabecs ideális kiindulópont, hiszen innen kiindulva nekünk a lehető legmegfelelőbb összeállításban, arányban élvezhetjük a kenuzást vagy a kajakozást, az igazi hungarikumok, ötcsillagos nevezetességek megtekintését és helyi ételkülönlegességek kipróbálását.
Evezés, fürdés, napozás - tetszőleges megosztásban.
Élvezni szeretnénk a természet csendjét? Pihenni, de úgy, hogy közben mozgunk is, esetleg valami újat akarunk kipróbálni, megmérettetni magunkat? Mégis együtt lenni szeretteinkkel, ami ritkán adatok meg a rohanó hétköznapokon? (Itt a megoldás a kenuzás.) Vagy épp ellenkezőleg: egyedül akarunk maradni? (a megoldás a kajakozás). Közben meg a csak hallott hírességeket saját szemünkkel lazításképpen megkukkantani? Dallos Sándornak, a Vidám Delfin Kemping és Panzió valamint Utazási Iroda ügyvezetőjének, aki idegenforgalmi közgazdász és "mellékesen" testnevelőszakos pedagógus, ez már csak "ujjgyakorlat". Aki önállóan akarja felfedezni a környéket, az bérelhet itt egy kajakot, vagy netán kenut, és nekivághat a nagyvilágnak.
Aki tanácsot és segítséget szeretne kérni, azt bevezetik a kemping területén, a Tisza hazánkba való belépésénél az evezés rejtelmeibe, s már kezdheti is a vízitúrát indulva a kempingből, Tiszabecsről lefelé a folyón. Bal oldalon több kavicsos part, később aranysárga homokos part is hívogat egy-egy megpihenésre, napozásra, fürdőzésre, használjuk ki maximálisan! Aztán aki tovább akar edzeni, és inogva közlekedni a lábán, s egy pohár vizet két kézzel tartani (mivel először ül életében kajakban), az folytassa még lefelé az utat Tivadarig. Így összesen 39 kilométert tenne meg, ha egyenesen tudna evezni. De ez csak "véletlenül" sikerül. Az a fránya kajak mindig egy irányba húz, de hiába reklamálunk, ez nem a kajak gyártási hibája. Ugyanis meg kellene tanulni egyenletesen húzni az evezővel mindkét oldalon, ami sehogy sem akar sikerülni. Mire az ember megteszi a papíron 39 kilométert Tivadarig, ami a valóságban az állandó jobbra-balra kitérések miatt akár 50 is lehet, ki tudja, igazi teljesítmény születik. Izomláz nincs, mert rég ledolgozta már evezés közben. Közben pedig hallani a természet csendjét, sodortatni magunkat a folyóval, megfigyelni az ellenőrző vámosok motorcsónakját, kideríteni, hogy házi pálinkát nem is hozhatok magammal úgy, ha a társaságot akarom megkínálni, mert törvénytelen, hiszen az már nem saját fogyasztásra van...

Kultúra , gasztronómia
Bereg kincsei, Móricz Zsigmond háza, csónakalakú fejfák Szatmárcsekén
Útközben hazafelé megállhatunk Nagy Daninál Tarpán, aki igazi egyéniség: a Bereg kincseit kínálja az érdeklődőknek, akik ezt maximálisan ki is használják.

Mikor mi megvettük a 24 órán át főzött, cukor nélküli szatmári szilvalekvárunkat és finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsöket, épp egy iskolás busz állított be " kincsgyűjtésre". Daninál igazi ínyencséget is lehet fogyasztani (előre meg kell rendelni, ha biztosra akarunk menni): kígyórétest, ami nevével ellentétben igen finom kelttészta sós tejföllel megkenve és kisütve. Dani mesél nekünk nemességet kapó falujáról (Esze Tamásnak köszönheti mindezt), és a "nagyképűen" a tarpai hegynek mondott 154 méteres dombocskáról, mely Tokaj adottságaival rendelkezik: lesüllyedt vulkáni kúp több méteres lösztakaróval! A tarpai bort ne hagyjuk ki a kóstolólistánkból!
Aztán Tiszacsécsén csodálkozunk rá Móricz Zsigmond házára. Öt évig itt élt a gyerek Zsiga, szinte érezzük szalmakunyhós házában a móriczi légkört, látva a tisztaszobát,a füstös konyhát, bekukkantva az 48 milliós Móricz parkba. Szamárcsekén meg ne mulasszuk el megnézni a különleges, egyedülálló csónakalakú fejfákat a temetőben, Kölcsey emlékművét. Sőt ha tehetjük, keressük fel a helyi református lelkészt is, akivel jól esik beszélgetni egy kicsit, mely igazi felüdülés a léleknek.


Másnapi evezés Az öreg Túr, melynek alig van sodrása, szinte áll, a kevésbé jó időben is kitűnő hely a kenuzásra, akár melegítőben is. A borulást ne tervezzük be, ha csak egy kicsit is odafigyelünk, sikerülni fog. Hogyan? Ne álljunk fel hirtelen a kenuban, és a behajló ágak elől, amelyekkel akár le is pókhálózhatnánk a frizuránkat, vagy hátra vagy előre hajoljunk csak, de soha sem oldalra. Így élvezhetjük a szitakötőket, melyek parolázni akarnak velünk, a daloló madarakat, melyek egymással versengve csivitelnek, a területét védő kakukkal incselkedve vissza is kakukkolhatunk – jó móka szegény területvédő madár rovására...Fotózhatjuk a sárgán magát kellető vízitököt, és élvezhetjük, hogy nem problémamentes az evezés, mert egy-egy helyen meg kell keresni, hol is slisszoljunk át a kenuval, kajakkal a bedőlt fákon, úttorlaszokon. Néha akár rollerezni is kell (a kenuból fél lábbal magunkat az akadályt jelentő fától eltolni).
Ha elfáradnánk, nyugodtan pihenhetünk, hiszen a Túristvándi vízimalomig egy fél nap bőven elég. Ez a kisgyerekeseknek is elég, korántsem fárasztó (a kajakos addigra megtanulja a kajakot irányítani nagyjából, ekkor már van, hogy egyenesen is megy, elég sokszor ráadásul.)Kultúra, gasztronómia Túristvándi vízimalom
Még itt is van bőven időnk az ipari jellegű alulcsapó vízimalom megtekintésére, mely Közép-Európában egyedülálló abban, hogy 3 hajtókereke van. 1952-ig működött, de ma még a kenyér ünnepén működtetik!! A hengerszéket, amit Mechwart András talált fel, ide is beszerelték 1904-ben, így ez a malom a világon a 2. lett malmászatával. Túristvándiban ne hagyjuk ki a kemencés lángost, a szilvalekváros derelyét.
Visszafele szállásunkhoz megállhatunk a Tiszánál ott, " hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére", és megcsodáljuk Petőfi agg fáját.Harmadnapi evezés Korántsem unalmas, mert egy újabb folyót ismerhetünk meg: a szabályozott Túrt. A kis zúgónál kezdünk, és a nagy előtt fejezzük be, melyet az ott lévő kempingből

figyelhetünk meg, és örülhetünk, hogy nem választottuk ezt az adrenalinszintet túlzottan megemelő zuhatagot (kis Niagara, jut eszünkbe), melyeken ember vízijárművel csak filmekben ereszkedik le. Innen egy darabig autóval megyünk szálláshelyünk felé, de Sanyi váltós biciklikről is gondoskodik, úgyhogy kerekezhetünk néhány kilométert is a töltésen lévő kerékpárúton - fantasztikus élmény.

Aztán jön a kiváló vacsora: az édes káposztába töltött kukoricamálés töltelékű töltött káposzta, mely ritka finom helyi csemege.Kultúra
Tákosi templom, csarodai templom

A szabadságunk végén hazafele menet ne mulasszuk el megtekinteni, vagy akár Tiszabecs felé menet – időjárástól is függ – hogy beugorjunk a tákosi, a

mezítlábas templomba (a beáztatott töreket lábbal taposták meg). A legrégibb része 1766-ban épült, paticsfalú. Szokták a fény templomának is nevezni, mert december 21.-én, a téli napfordulón a fapad kézzel faragott turulját megvilágítja az ablakon beszűrődő napfény - csodát él akkor az ember. A tákosi tulipános motívumot is bemutató 77 éves Erzsi néni kiváló idegenvezető - büszkén mesél hat dédunokájáról és négy unokájáról is.
A 13. század közepén épített csarodai templomot se hagyjuk ki, mely Kelet-Magyarország egyik legrégibb kegyúri temploma, a haranglábát meg 1835-ben emelték. Itt a csarodai pacsirtát ismerhettük meg a hímzett terítőn.

Aki nekivág ennek a programnak, igazi kipihenésben lesz része, akár egyéni csúcsot állít fel, akár csak "lazán" végezte el a "faladatokat". Egy biztos: ide visszatér az, aki egyszer belekóstolt ebbe a fantasztikus világba.

Bővebb információ, gyerekeknek egész nyáron olcsó evezéses nyári tábornak utánanézni lehet: http://www.vidamdelfin.hu honlapon.

Bodrog Beáta

MEGNYÍLT a fürdők fürdője Makón
TB-kezelések is a Makovecz-tervezte Hagymatikumban

Ha csak egy "egyszerű" élmény- és gyógy fürdő lenne a Hagymatikum tanuszodával, gyermekmedencével, külön felnőtteknek és külön gyerekeknek szóló játékrészleggel, kinti termál- és csúszdás medencével, már akkor is kiemelkedne a fürdők sorában többgenerációsságával, élményszámba menő kinézetével. De az egyedi szaunák sora a fürdőmesteri felöntésekkel, a kedves személyzet, a medencéknél virágzó orchideák, a virágtól illatozó hangulatos kezelők, relaxációs zenék mintha a kiváltságosok világát idéznék - pedig ennek mi is, akár TB-s áron is a részesei lehetünk.

Kovacsics Imre fürdőigazgató a megnyitás előtt az előtérben


A Makovecz Imre tervezte fürdők fürdőjét január 20-án Magyarország Legvirágosabb Városa és az Európai Ezüstérmes Város díját megkapó Makón adták át. A Kovacsics Imre igazgatta Hagymatikumban a makói gyógyvíz és az erdélyi érchegységek ásványaiban bővelkedő marosi iszap páratlan kombinációja a mozgásszervi és gyulladásos betegségekre lehet gyógyír. A benti termálmedencébe, ha belépünk, az ember eldobva botjait Kleopátrává válik - hallom Szentpéteri Csilla művésznőnek, Makó arcának humoros megjegyzését.

Innen kiúszhatunk a külső részbe, élvezve a diszkrét relaxációs zene nyújtotta teljes nyugalmat. Miközben átadjuk magunkat a kétezer méter mélyről jövő meleg víz lazító hatásának, élményhullám indulhat el bensőkben, a lélek juthat szóhoz. Ne mulasszuk el az élményrészen kipróbálni például a sodrófolyosót, ahonnan a különleges építészet ívelt kupoláit, a szemekre, emberi fejre emlékeztető oszlopokat és a ragasztott fa tetőszerkezetet, a recés fogra emlékeztető "lelátókat" csodálhatjuk.
A szaunaparkot se hagyjuk ki: a gőzfürdőben vegyünk részt a sóval való bedörzsöléses felöntésen, a makóiban pedig a sörösön (egy igen komoly hibája van a fürdőnek, kedves uraim, sörös "felöntés" belülről nem megy!). A szaunázást vezető mester ajánlását követve friss levegő után jön a szokásos zuhanyozás vagy dézsás nyakon öntés, majd a merülő medence,a fürdőköpeny, a zokni, és a láng mögötti meleg pad.

Ha kiszaunáztuk, kiúsztuk magunkat, kukkantsunk be a HagyManó játszóházba. Ha van "alibink", azaz gyermekünk, akkor a csúszdás és tocsogó medencéhez is odamehetünk. De ne irigykedjünk: júniustól megnyílik a kinti, nagycsúszdás rész, ahol nekünk is adott a lehetőség csúszdázni, azaz gyermekké visszaváltozni egy kicsit. Amit most is igénybe vehetünk, az a Nyugi Bár: egészséges gyümölcskoktélokkal lazíthatunk itt, vagy kellő lelkesedés esetén bevethetjük magunkat a játékterembe, ahol kártyázhatunk, biliárdozhatunk. Ha netán megéheznénk, a Hagymamma a mi helyünk.

Néhány érdekesség
A Hagymatikum 12 ezer négyzetméteres alapterületű, 800 négyzetméternyi vízfelülete van. Felépítése 3,6 milliárd forintba került, amiből bő 1,5 milliárd volt az önerő. Évi csaknem négyszázezer látogatót várnak. A fürdő mellett a kiváló akusztikájú színházat is Makovecz Imre tervezte, melynek a színpad mögötti része nyáron nívós darabokat bemutató szabadtéri színházzá változik át - emeli ki Bálint Mária, a Hagymaház ügyvezető igazgatója. Jó időben hazánk egyetlen nyílt vize fölött átívelő drótkötél-, az canopypályát próbálhatjuk ki a Maros partján, és a tavasszal megnyíló 29 akadályos kalandpályát. Egy valamit ne hagyjunk ki semmiképp: fogadjuk meg Szentpéteri Csilla zongoraművésznőnek a javaslatát, és pattanjunk bringára a Maros-gátján. De a "fontolva haladók" Makót akár Ford T-modellről is megismerhetik: a modell megalkotója, Galamb József ugyanis Makón született.

Bodrog Beáta

MEDITERRÁN ÍZEK A KARÁCSONYI ASZTALRA
Különleges olasz receptek

Karácsonykor különösen szeretünk olyan különlegességeket megízlelni, ami csak az ünnepi asztalra szokott felkerülni. Ha megtehetjük, akkor elugrunk egy étterembe, mely családias hangulatával, finom ízeivel, háttérzajával a baráti összetartozást, a család meghittségét erősíti. Ha meg mi magunk tervezzük a jobbnál jobb falatokat a terülj-terülj asztalkánkra, akkor meg lássunk neki egy sajátos, új, mégis némileg ismerős ízvilág előteremtéséhez, azaz főzzünk magunk otthon. De mégis, mit, ami nem megszokott, de méltó a karácsonyi asztalra?!

A főváros egyik rangos, ötödik születésnapját ünneplő Andrássy úti Millennium da Pippo étterem főszakácsa siet a segítségünkre két étel elkészítése közti szösszenetben, melyet Corleoni Nero d’Avolával öblítettünk le – egész Magyarországon csak ebben a minden ízében olasz vendéglátóhelyen ízlelhetjük csak meg. Andrea Dal Gesso magasra nőtt ifjú, izig-vérig olasz szakács, de, hihetetlen, jól beszél magyarul. Ő avat be minket egy-egy igazi ínyencség elkészítésének titkaiba.

Az ARANCINI elő- vagy főételként szolgáló rántott gombócféle. Elkészítjük a rizst, párolunk borsót is, miközben már javában rotyog a bolognai ragu. Azt meg hogyan készítsük? – kérdem a fiatal olaszt. Pirítsuk meg az apróra vágott répát, az angol zellert, a hagymát, tegyük bele a további hozzávalókat, majd egy kis idő után vörösborral bolondítsuk meg. De mennyire? Ne nagyon, azaz mértékkel. Sóval, borssal, babérlevéllel, sűrített paradicsommal fűszerezzük, ...lével öntsük fel, és főzzük 2-3 óráig (nem tévedés!). Ha kész, három rész rizshez tegyünk egy résznyi bolonyai ragut és ugyanannyi borsót. Gombócot formázunk, majd kirántjuk.
Desszertnek egy picikét édes roló jön, a CANOLI. A 65 százaléknyi liszthez jön a kb. 30 százaléknyi vaj, a kávépor, némi cukor, Marsala likőr (mandulalikőrszerű). Összegyúrjuk, egy középen majdnem összeérő hengert formázunk belőle, és megsütjük. Ha kihűlt, bekenjük egy kis csokimázzal vagy csokival, majd kevés cukorral és reszelt citrom- és narancshéjjal kikevert kecsketúróval (ezt az olasz sajtnak nevezi) megtöltjük.
E receptkülönlegességekkel egy kis mediterrán ízt varázsolunk otthon az ünnepi asztalalunkra, ami értékes változatosságot hoz a jobbnál jobb töltött káposzták, és "x" sültek világába, és még a gyomrot sem terheli meg (ha mértékletesen fogyasztjuk)…
Bodrog Beáta

BELFÖLDI -TÚRA és PROGRAMAJÁNLAT Mátrai vártúra

Hazánk egyetlen barlangvárában, a sirokiban Mátyás király nádorának, Országh Mihálynak engedelmeskedő várnép középkori életet ismerhetjük meg és a törökkori Magyarország Sirokját.

A vár EU-s helyreállítása javában folyik. Ám a közelben lévő kisnánai várat épp most adták át a közönségnek felújítva. Az igen ritka "időgéppel" felszerelt vár történetébe egy érdekes 3D rövidfilm vezeti be a látogatókat.
a középkori és kora újkori életet vár alsó részének a főurak egykor virágzó várának
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága alá tartozó 365 milliós beruházású EU-s projekttel felújítandó siroki vár a helyreállítás alatt is látogatható, csak éppen a felső részéről lehet gyönyörködni a Mátra színeiben és domborzatában, rápillantva az alsó vár részében folyó lázas munkára. Rálelhetünk szemünkkel a két gabonaveremre is, melyben rejtve marad az avatatlanok szeme elől a búza, és a riolit-dácit tufába vésett barlangokra. Jövő tavasszal már megcsodálhatjuk kettős farkasvermes billenő hidat, mely csak itt lesz helyreállítva egész Magyarországon. A faluban sétálgatva is hallhatjuk majd a vár kapujának nyitását és zárását: itt nem a "rozsdás" kapu szakavatott kezek által "helyreállított" "korhű nyikorgására" gondolok, hanem ezt a ceremóniát jelző ágyúlövésre és dobpergésre. A vár közeli tájházban gyönyörű népi alkotások, többek között festett fenyőbútorok várják az érdeklődőket. A tájház mögött már épül a keresztcsűr, és készülődik a várjátszótér két várral. Itt azon sem kell majd szomorkodnia a lurkóknak, vagy a várostromba kapcsolódni akaró apunak, anyunak (a gyermeklelkületű fölnőttnek biztos megengedik, hogy játszhasson), ha éppen nem a győztes csapattal harcolhattak - itt mindenki csak nyerhet.
A 300 milliós (40 millió önrész) EU-s projekttel korhűre varázsolt kisnánai várrommal nemcsak úgy ismerkedhetünk, hogy felcaplatunk az öregtoronyba, bekukkantva a szintenkénti kiállításokra, míg a tetejére fel nem lépcsőzünk (ha addig sikerül nem rálépnünk a nyelvünkre), hanem úgy is, hogy belesünk az öt kronoszkóp egyikébe. Ilyen "időgépek", melyek csak Diósgyőrben és Aquincumban vannak, visszavisznek mindet a vár fénykorába: ha beletekintünk úgy, mint egy távcsőbe, akkor az építmény legmutatósabb állapotát láthatjuk a vár népével és főuraival együtt. A kőtárban hazánk legnagyobb opálja vár mindenkit az értékes gótikus kőleletek mellett. A várhoz vezető út kezdetén pedig tájház ismerteti meg a látogatókat Kisnána nép művészetével. S még egy érdekesség: Kisnánát Tihanyi Tóth Csaba színművész népszerűsíti, mint Kisnána arca.

Szállás és étkezés a közelben
Akár kettős esküvő keretében is, vagy "csak úgy" a régi malom berendezéseit, alkatrészeit jó érzékkel felhasznált gyöngyösi Malomudvar étterem és rendezvényházban, ahol Rómeó és Júlia terembelseji erkélye külön ínyencség. Itt legalább ötszázan vehetnek részt rendezvényeken több csoportos tanácskozásokon, kóstolgatva a Borpalota helyi nedűit. A közeli három csillagos szuperior Anna Szálló, melyet a magyar vízilabda-válogatott választott 2009 nyarán. A mátraszentimrei négy csillagos Narád Hotelre meg rá sem lehet ismerni a felújítása után.
Ínyencségek, érdekességek:

Aki két keréken szeretne bepillantani a Mátra életébe, az pattanjon fel egy elektromos kerékpárra, mely a meredekebb szakaszokon besegít a tekerésbe. A vállalkozó kedvűek meg álljanak fel egy szegwayre (kétkerekű járgány), amin néhány perces gyakorlással már "száguldozhatnak" is a külön pályákon (matratura.hu, matrasegway.hu).

De eredhetünk a benei (mátrafüredi) posztó, a parádsasvári üveg és ólomkristály nyomába is, rácsodálkozhatunk a kipusztuláshoz közel álló recski fasorra , a mátraderecskei természetes gyógyító széndioxos ún. mofettákra, a Nyírjes-tó tőzeg-moha lápjára, mely az egyetlen Közép-Euróbán, és kipróbálhatjuk, "beszorolunk"-e a Tarjánka-szurdokba Domoszló közelében (hogy ne izguljunk, elárulom: ha szélünk rövidebb, mint a hosszunk, nem fogunk!!).
Bodrog Beáta
(A piros ruhás kép Tímár Mátyás fotója)

Hova menjünk pihenni?

Akár mostanában, akár a nyárra keresünk hosszabb, rövidebb kirándulásokat, utazásokat, vagy éppen hobbinknak akarunk hódolni, vagy egyszerűen csak vonz egy-egy érdekes, számunkra talán megközelíthetetlennek tűnő téma, terület, esetleg csak egy hétvégén jól akarjuk magunkat érezni kis anyagi ráfordítással, akkor nekünk találták ki az UTAZÁS Kiállítást az Expo területén, március 3-6. között, a Mohácsi Busójárással egyidőben. Ennek belépőjével megnézhetjük a legelőször hazánkba látogató Himalája Expot, a már hagyományossá vált Boat Showt, a Karaván Szalont és a Bringa Expot is. Jönnek az X-faktor kedvelt szereplői, a Győri Balett - gazdag lesz a márciusi első hétvége kulturális palettája. Ugyanakkor fókuszban lesz az egészségturizmus is: lesz ingyenes egészségszűrés, sőt a későbbiekben a kiállítás belépőjegyét felmutatva Budapest gyógyfürdőibe 20%-os kedvezményeket kapunk a belépőkből, akár többször is a hónap folyamán. Különösen Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, a Széchenyi Gyógyfürdő vonzza a látogatókat számtalan gyógyvizes medence-választékával, kilenc szaunájával konditermével.
A hegyek, autók szerelmesei kezdjenek a Himalája Expon. Az egyedülálló francia gyűjteményt megtekintők kedvencévé válhat az az egyetlen, ma is működőképes (!) Citroën, amely még 1931-32-ben, a "Sárga expedícióban" felkapaszkodott autótársaival a Himalájába - az expedíció hatalmas költsége hozzásegítette a Citroënt a tönkremenetelhez… A Csomalungma első magyar meghódítójával, Erőss Zsolttal csütörtökön válthatunk néhány szót.
A nosztalgiázók a 2011 veterán lakókocsik kiállításán repülhetnek vissza vagy három-négy évtizedet az időben a Karaván Szalonra besétálva. A vizek kedvelői nyocvannyolc hajóval, motorcsónakokkal ismerkedhetnek a szörfölés, a vitorlás mellett a Boat Show-n a G pavilonban. Szombaton meg a kajakos válogatottal lehet személyesen is találkozni.
A Bringa Expon 54 cég több mint száz márkát állít ki, melyek közül számos Magyarországon teljesen új, az idei évben megjelenő márka is megtalálható lesz a standokon. Az iskoláskorúak, osztályok csütörtökön előregisztráció után ingyenesen látogathatják e rendezvényt.
Az utazások kedvelői a díszvendég Győrrel ismerkedhetnek meg többek között a kilenc turisztikai régión belül a közel 200 társkiállítóval együtt az A pavilonban.
Érdemes nézegetni a Hungexpo honlapját a későbbiekben is, hiszen érdekes kiállításai várnak minket az év folyamán. (http://www.hungexpo.hu/) A márciusi hétvégéken például a Motor Fesztivál, a FeHoVa és a Tuning Show vár minket.
Bodrog Beáta


Bővült a cserkeszőlői termál
Megnyílt a cserkeszőlői gyógyfürdő új, fedett jódos gyógy- és termálvizes része november utolsó napján. A mozgásszervi, nőgyógyászati, műtét vagy baleset utáni rehabilitációra kiváló gyógy- és termálvíz ezzel a bővítéssel csaknem kétezer négyzetméternyi felületű lett.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legsikeresebb, legdinamikusabban fejlődő fürdőhelye Cserkeszőlő, ahova az M5-ösről Kecskemétnél letérve juthatunk el. Ez a 2700 körüli lélekszámú falu a Tiszazug kistérségben, az Észak-Alföld Régióban, a Körös és a Tisza határolta természeti környezetben várja télen és nyáron is fürdőzésre és a hozzá csatlakozó Touring Hotelba a pihenni, fürdeni érkező, vagy a gyógykezeléseket igénybe vevő külföldi és hazai vendégeket.
A háromszintes fürdőhöz tartozó épület alagsorában 1200 személyes öltöző mellett hamarosan a 300 négyzetméteres fitneszterem is megnyitja kapuit, de addig is a földszinten két gyógymedence (egyikük fedett kiúszóval), gyermek élmény- és tanmedence, jakuzzi, sodrófolyó, a szabadba ki- majd visszakígyózó óriáscsúszda vonz kicsit és nagyot.
Hihetetlen, de van hangszigetelt pihenőrész is a 700 négyzetméteres nyugágyas rész mellett, ahol a világ zajától "elvonulva" lehet kipihenni a lazítás "fáradalmait" - hívta fel erre a figyelmünket Torkos György, a cserkeszőlői fürdő igazgatója. Sőt nyáron a ritkaságba menő hosszúságú ponyvacsúszda az egyik plusz attrakció.
Mindez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszerének keretei között valósult meg. A fürdőbővítés költsége bő 903 millió forint, amiből a vissza nem térítendő támogatás csaknem 451 millió forint volt. Így Cserkeszőlőn a gyógy- és termálfürdők fedett területeinek nagysága 1950 négyzetméterré nőtt, mely lehetővé teszi azt, hogy elérhető áron, szellős, tágas helyen élvezhesse a fürdőző a meleget, vagy akár úszhasson egyet a szabadban, vagy éppen a TB-t igénybe véve gyógykezeltesse magát.
Aztán a fürdés közti "szünetekben" átugorhatunk a tiszakürti arborétumba ritka növények közt bóklászni, vagy éppen egy-egy martfűi rendezvényre.

Ugyanis a hétezer lelkes Martfű nyári ünnepségsorozatából kinövő, a Turizmus Zrt. által kitüntetett Örökzöld fesztiválja olyan nagy sikert aratott augusztusban, hogy hagyománnyá kívánják tenni megrendezését.
A Tiszába egy vidám ünnepség keretében pontyot és kecsegét telepítettek nyáron, ezt is megismétlik majd jövőre. Öröm volt nézni a halakat simogató gyerkőcöket, és az őket somolyogva figyelő szüleiket - avat be a műhelytitkokba Tomasovszky László, a Magyar Fürdőszövetség marketing szakosztályának elnöke, a Martfű Spa külső és belső termálvizes medencének, uszodájának és hoteljének a tulajdonosa. Ebben a hotelben például a magyar vízilabda válogatott, az ománi szultánság kézilabdázói töltöttek el emlékezetes napokat. Sőt a vörös iszap károsultjainak segítőket (például tűzoltók) is meghívták a hotelbe fürdőbelépőket biztosítva egy-egy hétre kipihenni az emberpróbáló feladat fáradalmait.
Bodrog Beáta

Dunántúli gyógyító barangolások
Földenergia, borozás, szállás, fürdés Mozgásszervi megbetegedésekre jótékony hatású a szűk kilencezer lakosú LENTI gyógyfürdője. Az Ausztria, Szlovénia, Horvátország határán és a Göcsej, Őrség, Hetés tájegység találkozásánál fekvő város nátrium-karbonátos vizét negyedmillióan próbálják ki évente. A lengyár helyének keresése közben bukkantak termálvízre, amit szezonális gyógyfürdőként hasznosítottak is. De mára négy fedett és öt szabadtéri medence várja a kicsiket és nagyokat, sőt a TB által finanszírozott gyógyászati részlege másfél évtizede igen népszerű az osztrákokat, németeket és a látogatók bő felét kitöltő hazaiak körében is. Decembertől négy szaunás rész, gyermekmedence és nagy pihenőterület hívogat majd. A szűk nyolc hektárnyi szabad területen a Szent György Energiapark is sokakat vonz: a megjelölt helyeken a felfelé áramló földenergiát a magunk elé kinyújtott tenyerünkön át szívhatjuk magunkba. Napi fél óra földsugárzással való feltöltekezést sokan érzik jótékony hatásúnak, akárcsak az Attila-domb, Dobogókő vagy Tápiószentmárton energiát sugárzó területén.
Lenti maga a turizmus mellett fa- és kerámiaiparból. A városba vezető úton a magtárként újjáépített régi kövekből létesített vár látható a Kerka-patak és hazánk leghosszabb kisvasútjának szomszédságában.

A hatvanezer fős ZALAEGERSZEGen a Gébárti-tó félszigetén termálvízzel fűtött hangulatos, emeletes, szívet gyönyörködtető, tágas faházak nyújtanak szállást családoknak, strandolni és horgászni vágyóknak, akik "megelégednek" egy-egy kóbor szúnyoggal a nyár folyamán. Tíz kilós pontyok is horogra akadhatnak, sőt egy 38 kilogrammos harcsát is kifogtak a minap 35-ös zsinórral (!) és kukoricával (!) - árulja el Mateisz Roland, az Aquaterma Termálfalut és a szomszédos Színterápiás Termálfürdőt üzemeltető cég ügyvezetője. A közeli gyógyvíz előnyös hatásait élvezők bármikor megszállhatnak itt, használva akár a falucska kemencéjét is.
A harminc kilométeres körzetben lévő hét gyógyfürdő közül a zalaegerszegi termálfürdő egyediségét tízezer izzójának színváltoztató fényjátéka adja, nem beszélve a titándioxiddal bevont csempékről. Ezek fertőtlenítő hatásának köszönhetően ugyanis a gombás fertőzések nem jellemzők itt. A gyermekmedencét UV csírátlanítással fertőtlenítik, így jóval kevesebb vegyszer kell a fürdővízbe, ami a gyermekek érzékeny bőrét ezáltal kevésbé irritálja, sőt a pollenszűrők is az egész napi jóllétről gondoskodnak. Az 1780 méter mélyről feltörő 99 fokos termálvíz kissé "megszelídítve" az érszűkületeseknek kiváló.
De a szabad is hívogat: a 7,5 hektáros parkban a létesítésekor egyedülálló csúszdapark ma is vonzza a fiatalokat. Itt a fürdővíznek nem a gyógyvízzé nyilvánítása a cél, hanem egy hazánkban egyedülálló létesítmény megszületése, mely a munkahelyi stresszt megelőző "klinika" lenne csillagvizsgálóval, színes, különleges elrendezésű szobákkal, fürdőbővítéssel, ha elfogadják a pályázatot.

Akik a sok fürdőzés után az exotikus wellnesses szállásokat keresik, és az egyénre szabott bánásmódot értékelik nagyra, azoknak szerencsés választás a marokkói stílusú HÉVÍZ Amira butikhotel, amely akár kizárólagos használatot is lehetővé tesz baráti társaságoknak már 15 főtől - meséli Torma Norbert szállodaigazgató. A hammam fényterápiás masszázsok, a legkülönbözőbb igényeknek is megfelelő rituálék (masszázsformák), a keleti finomságokat felvonultató étkek Magyarországa varázsolják a mesés keletet - nincs is két egyforma szoba! Emellett még külön meglepetés hastáncprogramot is lehet kérni.

Akik pedig a HÉVÍZi-tó sokizületi gyulladásra (fribromyalgia) is jótékony hatást gyakorló vizét akarják élvezni a barátságtalan időben is, azoknak a Hunguest Hotel Hélios Anna és Benjamin szolgáltatása lehet a nyerő választás. Itt az élvezetes sodrófolyós, masszírozós, gazdag szaunás, sóterápiás, hangfürdős wellness-részleg mellett elhelyezkedő termálmedence "helyhez hozza" a tavat, igaz, hogy a gyönyörű nyíló tavirózsák nélkül, de akár TB-támogatott kezelések keretében. Itt a reumatológiai orvosi vizsgálat akár háziorvosi beutaló nélkül is igénybe vehető. Sőt a hotel vendégeinek szűk háromnegyedét kitevő külföldiek (németek, oroszok, csehek, osztrákok, svájciak) is a saját egészségbiztosítójuk finanszírozásával is gyógyulhatnak . Számtalan, ingyenes szállodabeli programlehetőséget pl. vízitorna lehetőséget lehet kihasználni - ajánlja Szulkovzsky Szilárd gyógytornász . Egy "veszély" azonban leselkedik itt a gondtalan gyógyulóra vagy pihenőre: a "terülj-terülj asztalkám" kimeríthetetlen büféreggelije és sokfogásos büfévacsorája, melyet a glutén- (liszt-), laktóz- (tejcukor-), tejfehérje-, szójaérzékenyek számára is elérhető - mutatja be a zavarbaejtő választékot Rádli Krisztina értékesítési igazgató. Mindezt keretbe foglalja egy egyedülállóan holisztikus megközelítésű gyógyászati ellátás és szállodai kínálat.

A sok fürdés közben, vagy még miután a ZALAKAROSi Gránit gyógyfürdőt kipróbáltuk, rádöbbenünk, jóízű borkóstolás nélkül elképzelhetetlen a nyaralásunk vagy éppen gyógykúránk. Ha bekukkantunk a zalakarosi Szent Orbán Borozóba, otthon érezhetjük magunkat egy-egy pohárnyi finom saját készítésű nemes nedűt kortyolgatva. Itt nem csak a szíves vendéglátásáról híres, borban igen jártas szakember, Deutsch Bálint avatja be az embert a bor és készítésének titkaiba, hanem bizonyos napokon más és más ínyencségeket kínál a betérőnek: kemencében sült csodákat, helyi ételkülönlegességeket, amit az ő édesanyja készít frissen. Akár még szállást is tudnak nyújtani a vendégeknek. A vállalkozókedvűek egy kis felfedező sétára indulhatnak a szőlőhegyen - a gazda saját különbejáratú térképpel is segít a kiigazodásban. A borospince előtti vendéglátórészről gyönyörű a kilátás, nyáron mindenképpen vissza kell térni ide.
Bodrog Beáta

Venus ölelésében Zalakaroson
Garantáltan bio: a saját kertükből főznek

A 750 éves Zalakaros patyolattiszta, virágos, fás települése egyike lehet hazánk legszebb településének, ahol nyugalomban élvezhetjük a gyógyvíz áldásos hatását, miközben a közelében lévő természeti szépségek felkeresése élménydússá teszik napjainkat, megőrizve minket a súlygyarapodástól. Ez ugyanis a finomságok rajongóinak, az ínyenceknek különösen "gondot" okoz,ha a vendéglátó a saját farmjáról származó állatok húsából és ott termő zöldségekből készíti el az ételeket, mint a Venus Hotelben. Itt még a nászutasokra, a kisgyermekes szülőkre és nagyikra is ugyanúgy gondolnak, mint a nyugdíjasokra.

Képzeljék el, hogy megérkeznek egy túlnyomórészt autópályás út után Zalakarosra, ahol a már eléggé eleven gyermek illetve unoka már nem bír magával. Sebaj, mert míg a fölnőttek olyan unalmas dolgokkal foglalkoznak, mint a kipakolás, addig a kicsi, szem előtt, a "dühöngőben" játszhat, fittyet hányva a nagyok dolgára. (A vonattal érkezőket pedig már az állomáson várják a vendéglátók.) Vagy korunk nászutasai a már megszületett legszebb "ajándékkal", a gyermekkel is élvezhetik a mézes heteket, hiszen a lakosztályban jakuzzi kényezteti őket, sőt saját kis birodalom, a szülőkével egybenyitható szoba áll a "kis herceg" vagy éppen "hercegnő" rendelkezésére. Télen a padló- és plafonfűtés kellemes hatását érezhetjük. Ízléses görög stílusban megszületett wellness részlegének formatervezett medencéi, különböző szaunái, pingpongterme, edzőterme, Major Amy ókori görög művészet jegyében a falra festett alkotásai a gyermekeknek is tetszenek, hiszen minden igényt kielégítenek. A szobák nagyobbak a megszokottnál, ami az otthonosság hangulatát idézi fel.

Az étteremben meg a szomszédos farmról, az öt kilométerre fekvő Garaboncról hozzák a konyhára a mindig friss, a legkényesebb ízlést is kielégítő alapanyagokat, amiből fantáziával változatos kínálattal várják az étkezni jövőket. Egy kis mustrára is el lehet ide menni akár a városi elektromos kisvonattal is megszemlélni az a 700 hízócsibét, a 200 tojótyúkot, 27 anyakocát apróságaikkal, 13 hízómarhát, két tejelő tehenet, 8 anyanyulat, lovakat,23 anyajuhot, 19 bárányt, köztük a nyáj "szégyenét" (vagy talán épp büszkeségét?) a "feketebárányt" is. A letenyei vágóhídon keresztül jutnak el a saját tenyésztésű, szabad tartású állatok sokak számára régen elfeledett ízű húsai az asztalra, ahol mindezekhez saját zöldségeskert biztosítja a friss salátát, hagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát, burgonyát, káposztát és sárgarépát. Az igazi zalai ízek, mint például a dödölle, a krumplis prósza, a rakott padlizsán rabul ejtik azt, aki egyszer megkóstolta.

De nem biztos, hogy egész nap fürdeni és enni akarunk, nem? Hát jusson eszünkbe, hogy a Garabonciás farmon a lovaglás, a "Petőfi-szekerén", az ekhós-szekéren is utazhatunk, gyermekeink, unokáink meg kedvükre simogathatják a számukra legkedvesebb jószágokat. A jövőben szerveznek majd itt jurtatábort, íjászatot, gokartozást, lesz majd felnőtt-gyermek szórakoztató park, skanzen is. De addig is, míg ezek készülőben vannak, ugorjunk el a közeli Kis-Balatonhoz: balatonmagyaródi bivalyrezrvátumba délelőtt, mert kora délután a bivalyok sziesztáznak, a madárdaltól hangos Kányavár szigetre, bármikor. De figyelhetjük a szervezett bakancsos túrákat is, például a májusi Szent Orbán túrát. Nem hiába lett Zalakaros szlogenje a "Meríts erőt a természetből!"

A Széchenyi tervből kinövő Venus***+, azaz a négycsillagossá avanzsált hotel, mely a Gyógyfürdő bejáratától száz méterre a fő úttal párhuzamos, csendes utcácskába csalogatja a látogatókat, most bővül egy Afrodité-szárnnyal EU-s támogatással és az Európai regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. (A támogatás az összberuházás 27%-a, ami 145 millió forint) . A családias hangulatot a Virág vendéglátó család sok évtizedes vendéglátásban szerzett tapasztalata, kedvessége biztosítja.

Zalakaros ma
A ma hétezer szálló vendéget egyszerre fogadni tudó Zalakaroson a fordulat éve után a németek helyét a csehek, a szlovákok, a lengyelek foglalták el. Értékelik, hogy az öko- és kerékpáros turizmus egyre nagyobb szerepet kap a helyi turisztikaiban: kialakulóban van a kerékpáros centrum és az egyre népszerűbb nordic walking útvonal. De nem maradnak ki a nagyobb rendezvények sem: júliusban a kannavirág fesztivál, ősszel "szőlőkapkodó" szüret.
Bodrog Beáta

Rejtett kincsek Pest kapujában Kétéltűvel a fővárosban: egyetlen járművel szárazon és vízen

A kontinensen elsőként nálunk, magyaroknál lehet megismerni fővárosunkat kétéltűvel, ami szárazföldre megfelelő motor mellett vízsugárhajtóművel, két horgonnyal és rádió-adóvevővel egyaránt fel van szerelve.
A Máltán gyártott álom, a 15 tonnás, 300 lóerős, hat keréken guruló, 45 fős busznak álcázott hajón a máltai lobogót is lengeti a szél a magyar mellett. A 110millió forintba kerülő kétéltű a földön 20 litert, a vízben kétszer annyit fogyaszt - tudtuk meg Galla Miklóstól, a speciális járművet üzemeltető RiverRide Kft. ügyvezetőjétől. A sárga járgány a Magyar Tudományos Akadémia elől indulva csobban be kissé északabbra a járókelők fényképezőgépjeinek sűrű kattintgatásai között a habokba naponta háromszor-ötször menetrend szerint. Ekkor az utasoknak is segíteniük "kell" a jobb teherelosztás érdekében, mielőtt maguk is lelkesen fotóznának. Az egész országban fellelhető három buszvezetői és hajós jogosítvánnyal rendelkező sofőr-kapitány egyike, Csaba ül a volánnál-hajókormánynál, a buszon-fedélzeten tartózkodó matróz, Krisztián pedig a biztonságra ügyel, feladata az életmentés. Az idegenvezető, Gabi pedig egy-egy történettel fűszerezve villantja fel Budapest históriás képeit, zenei aláfestéssel gazdagítva a világörökségi rész bemutatását. A kétéltű féléves sikertörténete alatt kétezer magyar, és négyszerannyi külföldi élvezhette a hangulatos utazást a kétórás úton.

Bodrog Beáta

Rejtett kincsek Pest kapujában

Történelmünk dicsőséges isaszegi csatáját a tavaszi hadjárat jegyében minden április 6-án átélhetjük, ha leugrunk a fővárostól 30 kilométerre keletre, a Gödöllői-dombságban fekvő városba.

De ha épp akkor nem érünk rá, a fővárostól fél órányi autóútra már a kezdődhet a program: Sissi Andrássytól kapott gödöllői kastélya, a gazdag erdős Valkó, az építészeti jeleket megfejtő Vácszentlászló, a lakodalmasairól híres Zsámbok, a dányi templom fiatal orgonistájával és horgásztavával. Egy kis gödöllői kiruccanással érdemes kezdeni a napot. Utána Valkót érdemes útba ejtenünk, ahol a csaknem 9 ezer hektáros erdőben, melynek háromnegyede védett, egy nagyot kirándulhatunk, s megleshetjük a nagyvadakat is. A gím-, dámszarvas, vaddisznó, muflon és őz vadászatra is lehetőséget ad. Itt idilli környezetben, egy tavacska partján álló Vadátjáró vadászházban igényes vendégeknek szállást kaphatnak a vadászati szezonon kívüli időszakban.

A szent lovagkirályunk nevét viselő Vácszentlászló templomával ejti ámulatba a vendéget, nem beszélve házacskáiról, hagyományos, fába vésett "titkos"jelekkel homlokzatukon. Az igazi magyar falu hangulatát árasztó településen a Szent László Panzió szobái, teniszpályája, kandallós étterme hívogat. Ha még belefér az időnkbe, akkor népi mesterségbemutatót tekinthetünk meg a hagyományőrző Zsámbokon, vagy akár egy zsámboki előre megrendelt tradicionális lakodalmon is részt vehetünk vendégként, felhörpintve Zsámbok hírös pálinkáját, ízlelgetve kemencében sült lángosát a gazdag esküvő lakoma előtt. Elcsodálkozunk látva a kis óvodásoktól kezdve a közép- és meglett korú, ám fürge hölgyekig a táncban pörgőket, sőt elámulunk tájházuk gazdag kínálatán. Így már tudjuk, hogy gyermekeink itt jó helyen lesznek a nyári tradicionális alkotótáborban. A templomban pedig egy 16 éves kántor orgonaszója hívogat. Ha a horgászat a szenvedélyünk, akkor is jó helyen vagyunk: a dányi horgásztóban ponytra egész évben kivethetjük a csalit.

Ennyi látnivaló után ugyancsak iparkodnunk kell, hogy Isaszegre érjük, ahol a Csata étteremben megvacsorázhatunk az április 6.-ai nyertes ütközetre gondolva dicsőséges hadjáratunk idején, sőt felkapaszkodhatunk a megye legrégebbi, Szent István-korabeli templomát körbefogó temetőbe, és az afeletti kálváriához, ahonnan csodás kilátásban gyönyörködhetünk. Ha éppen április 6.-át írnak, akkor iparkodjunk a csatába, amelyen az egész ország területéről, sőt Ausztriából, Lengyelországból is jönnek hagyományőrző lovasok, akik boldogan vesznek részt az évenként ugyanolyan eredménnyel végződő csatában: a magyar a betyárokkal, a lengyel segítséggel, Damjanich bölcs vezetésével nyer. A harcot követő koszorúzás tisztelgés egyben a nagyok előtt, akik önmagukat adták értünk. Emlékezni, főt hajtani soha sem lehet eleget.

Gödöllői rekonstrukciók: A Gödöllői Királyi Kastélyban a jelenleg folyó 1.660.000.000 forintos fejlesztés után második ütemként, a lovarda és a barokk istálló rekonstrukciójával újabb 1700 négyzetméter területen folytatódhat a felújítás a nyáron (tervezett összköltsége 1 milliárd forint). Emellett Gödöllő önkormányzata a "Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása" címmel benyújtott pályázatára nyert 1.701.238 EUR támogatást. Ebben szerepel a Királyi váró (MÁV Nosztalgiavonata jár arra) helyreállítása (beleértve a homlokzatot, a nyílászárókat, a tetőt, a perontetőt, közműveket csakúgy, mint a kiállítási terek kialakítását); az alsópark rehabilitációja, beleértve a Világfa helyreállítását; az Erzsébet park kertészeti helyreállítása, a Kálváriának és szobrainak restaurálása, az Erzsébet szobor restaurálása; a Grassalkovich filagória felújítása és áthelyezése, beleértve a kőelemeket csakúgy, mint az új helyszín környezetének kertészeti rendezése.

Néhány meglepetésekkel teli kistelepülés is vár minket még az előbbiek mellett. Csak néhány érdeklődést felkeltő szó ezekről: Szada: Székely Bertalan, a festőfejedelem műterme, tájház. Sissi negyedik gyermekének, Mária Valériának szadai nevelőnője volt. Kerepes: az ősi kultúra (Magyarország egyetlen shaolin-temploma, kung-fu) és a legmodernebb gyógymód (oxigénes víz, Vis Vitalis Medical és Wellnes Centrum) ambivalenciája. Kistarcsa: megrázó múlt ('56-os fogolytábor épülteinek maradványa) és élő hagyomány (szlovák nemzetiségűek néptánca), közkedvelt a kockásabroszos Nosztalgia Étterem Nagytarcsa: gyönyörű evangélikus templom, néptánc, megtekintésre érdemes a Nagytarcsai Falumúzeum gazdag gyűjteményével, kuriózumokkal: híres régészeti lelet, a szkíta sámáncsengő, a csak itt látható lakodalmi örömfa és az épületben az első bentlakásos népfőiskolát alapító Sztehlo Gábor- kiállítással. Pécel: a Péceli Parnasszuson "vendégségbe" mehetünk gróf Ráday Gedeonhoz a kastélyba, Csömör: népviseletbe beöltözött gyermekek lakodalmi táncot lehet kérni a neves Zöldfa Étterembe, ahol cimbalmos cigányzene mellett igen hangulatos az este.
Bodrog Beáta